Seniora volontärer sökes för viktigt projekt

Under pandemin har Stockholm Toy Museum varit stängt enligt myndigheternas riktlinjer. Detta har givetvis varit tufft för oss som arbetar med museet men det har också givit oss möjlighet att arbeta med ett projekt som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Ett projekt som vi startade 2017.

Projektet handlar om att anpassa museet för människor med kognitiv svikt och använda museets leksaker till att väcka dessa människors minnen och ge dem stimulans. För det är ju så att det sista som lämnar hjärnan och minnenas bibliotek – det är barndomens lek.

Efter möten med forskare och personal som arbetar på äldreboenden planerar vi nu för hur vi på bästa sätt kan nå demenssjuka människor. Vi kommer jobba med interaktiva montrar som vi ljud- och ljus sätter på ett raffinerat sätt, samt anpassar informationen för människor med kognitiv svikt i olika stadier.

Nu söker vi er volontärer – ni som inte lider av en demenssjukdom – i åldrarna från 53 och uppåt som vill berätta om sin barndom och vilka leksaker ni gärna lekte med. Vi söker människor med olika bakgrund från olika delar av landet. Våra intervjuer/frågor kommer att ligga till grund för vårt urval av leksaker som ska stimulera människor i samma åldersgrupper som lider av demens. 

Om du tillhör denna åldersgrupp eller har en närstående som du tror skulle vilja vara med, vänligen kontakta oss. Din eller din närståendes medverkan gör det möjligt att skapa stimulans för människor som har drabbats av kognitiv svikt.

Projektidén kommer från mig David von Schinkel, jag är ägare och ansvarig för driften av Stockholm Toy Museum och vi har en av Europas största samlingar av leksaker, enorma möjligheter för detta projekt. Personligen har jag erfarenhet av hur svårt det är med nära anhöriga som drabbas av demens eller att själv drabbas av kognitiv svikt. 

Nu vill jag och mina kollegor göra en insats för våra medmänniskor som drabbats av kognitiv svikt.

Är du intresserad vänligen kontakta oss på info@toymuseum.se så återkommer vi.

Leksaksbilar visas upp på leksaksmuseum i Stockholm

Vi öppnar igen 8 april!

Vi planerar att öppna igen på torsdag den 8 april!

Precis som våra kära grannar på Östasiatiska museet, Nationalmuseum, Moderna Museet och ArkDes, så vill vi åter välkomna alla besökare till Skeppsholmen. Vi följer naturligtvis utvecklingen av smittspridningen i Stockholm, och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Preliminära öppningstider är 10-17, torsdag – söndag. På grund av rådande läge ber vi alla som kan att förboka sitt besök genom att antingen ringa på 08-599 08 430, eller skicka ett mail till info@toymuseum.se, för att se till att det finns plats när ni vill komma.Vi släpper in ett begränsat antal personer varje timme, för att ytterligare säkerställa att det går lätt att hålla avstånd på våra 2500 kvadratmeter. När du väl har kommit in så får du däremot stanna hur länge du vill.
Några förhållningsregler till dig som besöker oss:

  • Stanna hemma om du är sjuk! Du är varmt välkommen tillbaka när du har varit symtomfri i minst 48 h.
  • Håll avstånd till andra! Se till att ha minst 2 meter mellan dig och andra sällskap. Vi har utrymmet, ni håller avståndet!
  • Tvätta händerna ofta! Vi har också ställt fram handsprit på flera ställen i museet.
  • Om du behöver nysa eller hosta, kanske på grund av pollenallergi, så gör det i armvecket. Tvätta händerna efter att du snutit dig.
  • Lek bara med andra i din egen bubbla! Om en lekyta är upptagen, gå och titta på något annat roligt, och försök igen senare.
  • Ha tålamod med varandra, och ge varandra utrymme om någon vill komma förbi.
  • Föräldrar: Håll lite extra koll på era barn, så att alla följer rekommendationerna.
  • Ha så roligt du bara kan!

Årskort:
För er som har redan aktiva årskort: Vi lägger till 6 månader på ditt årskort, dvs lika länge som vi har haft stängt. Även du med årskort rekommenderas att ringa i förväg för att boka tid när du vill komma , för att garantera att du får plats.

För er som har årskort som inte aktiverats ännu: Årskortet börjar gälla den dag du besöker oss, så vänta tills du känner dig trygg att komma. Även du med årskort rekommenderas att ringa i förväg för att boka tid när du vill komma, för att garantera att du får plats.

Varmt välkomna tillbaka!

Besök Stockholm Toy Museum och se leksaker från din uppväxt.