Ett brett utbud av leksaksbilar från olika tidsepoker hos Leksaksmuseum Stockholm

Om oss

Historiska leksaker som väcker minnen till liv

Den fantastiska samlingen som huserar på Stockholm Toy Museum är faktiskt norra Europas största i sitt slag. Den är helt privatägd, av familjen von Schinkel, som samlat på leksaker och serier i två generationer, i över 60 år.

Då familjen von Schinkel bor på Tidö Slott utanför Västerås, så var slottets lokaler till en början en naturlig plats att visa samlingen på. 17 juni 1974 öppnade dörrarna till Tidö Leksaksmuseum, som invigdes av självaste kung Carl XVI Gustaf.

Efter många år i själva slottet, flyttade museiverksamheten till det tillhörande Stenstallet, på Tidö Slotts ägor. Där fanns en ännu större möjlighet att bygga upp en fantasieggande och spännande miljö, vilket gjordes av ett enastående kreativt team lett av scenografen Caroline Romare.

Trots att museet i Stenstallet blev ett mycket populärt utflyktsmål, så blev det snart tydligt att flera besökare tyckte att det var lite besvärligt att ta sig till museet. Det går inga bussar eller tåg till Tidö, och för den som inte har tillgång till bil eller cykel så är det lite bökigt även för Västeråsarna.

År 2016 tog David von Schinkel emot ett telefonsamtal som kom att bli början på en ny era för museet och för samlingen. Det var ett samtal från en äldre dam, boende i centrala Västerås, som tydligt förklarade att hon ville besöka museet, men att det numera är både enklare och billigare för henne att ta sig de 7 milen till Stockholm än att resa den korta sträckan på 1,5 mil från Västerås till Tidö Slott. Efter det samtalet beslutade David sig för att han skulle verka för att göra museet och samlingen tillgänglig för fler besökare. Enklast hade varit att flytta in till centrala Västerås, fast om man ville nå ännu fler var det kanske bäst att lyssna på den gamla damen och istället sikta mot Stockholm? 

När lokalen i Bergrummet på Skeppsholmen dök upp blev beslutet enkelt. Vad kan väl vara mer spännande och lekfullt än en leksaks- och serieutställning i underjordiska tunnlar, mitt i centrala Stockholm med Kungliga slottet som granne? I samlingen finns dessutom en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av någon kunglighet, och flera av dessa hade ju bott på Stockholms slott i ett tidigare liv.

Leksaksmuseet på Tidö stängdes under hösten 2016, och ett år senare kunde David med hjälp av ett fyrtiotal kreatörer, arkitekt, scenograf, attributmakare, dekormålare, skulptörer, smeder, uppfinnare, digitala konstruktörer, konstnärer, projektledare och administratörer, öppna det nya museet i Bergrummet. 

Dryga två år senare, efter att mottagit en uppsjö av tips från inhemska och utländska besökare, insåg vi att namnet ”Bergrummet – Tidö Collection of Toys and Comics” inte var den mest naturliga sökfrasen för den som önskade ta del av Stockholms mest lekfulla samling. Därför bytte vi i januari 2020 namn till Stockholm Toy Museum. Ett mycket tydligare namn som förstås av såväl svenska som utländska besökare.

Sveriges främste leksakskännare Peter Pluntky var god vän med Carl David von Schinkel, som startade samlingen, och har följt tillväxten under närmare 50 år. Pluntky är garant för det faktamässiga innehållet i museet, och hans kunskap om leksaker och deras historia ligger som grund och inspiration för allt faktainnehåll som presenteras på olika nivåer för olika målgrupper på de digitala informationsstationerna som finns i museet. 

Vi har mycket att lära av historien för att förklara hur världen ser ut idag. Varje enskild leksak bär sin egen historia – vem tillverkade den, var och varför? Vem lekte med den hur, var och när? Bergrummet blir en efterlängtad mötesarena för leksaksentusiaster från hela världen, säger Peter Pluntky.

Tillfälliga utställningar och event

Förutom våra permanenta utställningar erbjuder vi också tillfälliga utställningar och specialarrangemang för att hålla museet levande och ge besökarna nya upplevelser vid varje besök.

Stockholm Toy Museum är inte bara ett museum, det är en plats för gemenskap och delning av leksaksberättelser. Vi tror att leksaker har en unik förmåga att förena människor och skapa glädje. Vi vill vara en mötesplats där besökare kan dela sina egna leksaksminnen och inspirera varandra. Läs mer om kommande evenemang här.

Vi ser fram emot att välkomna dig till Stockholm Toy Museum, där drömmar och leksaker möts för att skapa oförglömliga stunder och värdefulla minnen. Ta med hela familjen och utforska den fantastiska världen av leksaker tillsammans!