Utställningen

Den unika leksakssamlingen, som visas här i Stockholm Toy Museum, Bergrummet, består av närmare 40 000 föremål vilket gör den till norra Europas största privatägda leksakssamling.

Skeppsholmens underjordiska tunnlar, som en gång i tiden nyttjades av Sveriges militär, är nu hem till denna otroliga samling. De råa bergväggarna har vi behållit, som blir en häftig kontrast till den fantasifulla leken som omger vår samling. Här samsas orörda samlarobjekt med sönderälskade favoritprylar i en magisk miljö!

Leksakerna

De äldsta leksakerna som visas är några älskade dockor från 1400-talet, men här hittar du även rymdskepp, dockskåp, trampbilar, tennfigurer, Tintins alla fordon, Barbie, Disney och en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av kungligheter.
De flesta av våra leksaker är producerade i Tyskland, som innan andra världskriget var det ledande leksakstillverkande landet i Europa.

Namn som Märklin, Fleichmann, Steiff och Schleich finns naturligtvis representerade på Stockholm Toy Museum.
Här nedanför kan du se bilder på några av alla våra fantastiska leksaker! Allt visas upp i en spännande underjordisk miljö inspirerat av leksakerna själva.

Serierna

Människor har kommunicerat med hjälp av bildkonst i alla tider, oavsett om det är genom hällristningar, oljemålningar, skisser på servetter eller serietidningar. Den moderna serien som vi känner till den idag uppstod under tidigt 1800-tal,
men blev riktigt populär först på 1930-talet, med seriefigurer som The Yellow Kid, Max and Moritz, och Sveriges egen Adamson.

Det som är så speciellt med seriesamlingen hos Stockholm Toy Museum är att du här kan se originalteckningar av mästare som Charles M Schulz och Don Rosa, jämte mer samtida talanger som Ellen Ekman, Ola Skogäng och Johan Wanloo. Dessutom har vi självklart en uppsjö av serietidningar från 1930-talet fram till idag att beundra och inspireras av.

Just nu

Just nu kämpar vi på att återhämta oss efter att ha haft stängt under de värsta delarna av pandemin, men vi har äntligen öppet igen iallafall! Läs mer under sidan som heter besök.

Vi vill arbeta fram en utställning om 90-talet. Vilka leksaker och serier skulle du vilja se på en sådan utställning? Har du några som du skulle vilja visa upp hos oss? Skriv till oss på info@toymuseum.se!

Arkiv

Här samlar vi information om tidigare utställningar och event som vi har ordnat. Har du förslag på en utställning du skulle vilja se i våra lokaler? Kontakta oss på info@toymuseum.se