Barn tittar på leksaksbilar på ett barnvänligt museum i Stockholm.

Utställningen

Unik leksakssamling för hela familjen

Den unika leksakssamlingen, som visas här i Stockholm Toy Museum, Bergrummet, består av närmare 40 000 föremål vilket gör den till norra Europas största privatägda leksakssamling.

Utställningen passar hela familjen, stora som små. Samlingen består av leksaker från flera generationers uppväxt och människor i alla åldrar uppskattar besöket hos oss.

Barnvänligt museum med lekytor

Runtom i museet finns flera ytor där våra yngsta besökare kan få leka. Till exempel kan en steka pannkakor och köttbullar i Bamses farmors kök, hoppa käpphästhoppning, spela flipperspel eller låna böcker och spel i kaféet.

Skeppsholmens underjordiska tunnlar, som en gång i tiden nyttjades av Sveriges militär, är nu hem till denna otroliga samling. De råa bergväggarna har vi behållit, som blir en häftig kontrast till den fantasifulla leken som omger vår samling. Här samsas orörda samlarobjekt med sönderälskade favoritprylar i en magisk miljö!

Inbjudan till Bamse museum i Stockholm

Bamseutställning

Kom och fira världens snällaste och starkaste björn!

Bamsetidningen publicerades för första gången 1973, och har sedan dess spridit läsglädje till mängder av barn. Vi har fått följa med på otaliga äventyr och lärt oss om en av de viktigaste sakerna som finns: att vara en bra kompis.

Vi på Stockholm Toy Museum firar Bamsetidningens 50-årsjubileum med en utställning som hyllar vänskapen och berättar varför det är så viktigt att vara snäll mot varandra. Utställningen har flera interaktiva delar, och det kommer titt som tätt att bland annat arrangeras sagostunder och olika evenemang under sommaren och hösten.

Kom till oss när utställningen öppnar den 8 juli kl 10:00! Bamse själv är naturligtvis på plats.

Utställningen kommer att sitta uppe till och med den 15 november 2023.

Dessutom!

Den 8 juli öppnar även vår nya lekhörna! Låt de underjordiska tunnlarna fyllas med ännu mer skratt och bus när ni leker.

Välkomna!

Karusellhästar på Leksaksmuseeum i Stockholm

Leksakerna

De äldsta leksakerna som visas är några älskade dockor från 1400-talet, men här hittar du även rymdskepp, dockskåp, trampbilar, tennfigurer, Tintins alla fordon, Barbie, Disney och en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av kungligheter.
De flesta av våra leksaker är producerade i Tyskland, som innan andra världskriget var det ledande leksakstillverkande landet i Europa.

Namn som Märklin, Fleichmann, Steiff och Schleich finns naturligtvis representerade på Stockholm Toy Museum.
Här nedanför kan du se bilder på några av alla våra fantastiska leksaker! Allt visas upp i en spännande underjordisk miljö inspirerat av leksakerna själva.

Besök Stockholm Toy Museum och se leksaker från din uppväxt.

Serierna

Människor har kommunicerat med hjälp av bildkonst i alla tider, oavsett om det är genom hällristningar, oljemålningar, skisser på servetter eller serietidningar. Den moderna serien som vi känner till den idag uppstod under tidigt 1800-tal,
men blev riktigt populär först på 1930-talet, med seriefigurer som The Yellow Kid, Max and Moritz, och Sveriges egen Adamson.

Det som är så speciellt med seriesamlingen hos Stockholm Toy Museum är att du här kan se originalteckningar av mästare som Charles M Schulz och Don Rosa, jämte mer samtida talanger som Ellen Ekman, Ola Skogäng och Johan Wanloo. Dessutom har vi självklart en uppsjö av serietidningar från 1930-talet fram till idag att beundra och inspireras av.

Leksaksmuseet i Stockholm har lekytor anpassade för barn som besöker museet.

90-talets leksaker

Vi vill arbeta fram en utställning om 90-talet. Vilka leksaker och serier skulle du vilja se på en sådan utställning? Har du några leksaker som du skulle vilja visa upp hos oss? Skriv till oss på info@toymuseum.se.

Leksaksmuseet är ett passande museum för barn i Stockholm

Arkiv

Här samlar vi information om tidigare utsällningar och event som vi har ordnat. Har du förslag på en utställning du skulle vilja se i våra lokaler? Kontakta oss på info@toymuseum.se.

Vill du komma i kontakt med oss?

Har du en fråga om leksaksmuseet eller ditt planerade besök till oss kan du kontakta oss via formuläret nedan. Vi svarar dig så snart vi kan!