Frågor

Här samlar vi några av de frågor som vi brukar få på museet. Får du inte svar på din fråga här, är du välkommen att kontakta oss!

Ja! För klasser där barnen är under 4 år så går alla barn in gratis, men pedagogerna betalar vanligt entrépris. Är barnen över 4 år betalar de 50:-/barn, och 1 gratis pedagog/5 barn.

Alla åldrar! Men vi har märkt att barn mellan 3-10 och pensionärer kanske tycker att det är allra roligast, men så små barn som 2-åringar har legat på golvet och skrikit att de aldrig vill gå hem. Tonåringarna har oftast främst varit intresserade av seriedelen.

I samlingen finns ca 40.000-42.000 objekt. Det mesta finns här i berget, men en hel del finns kvar i lager, så vi kan bygga fler tillfälliga utställningar.

Vi har tillgång till 2500 m2 av Skeppsholmens underjordiska tunnlar. Totalt finns det ca 4000 m2

Fram tills 2016 har samlingen visats på Tidö Slott utanför Västerås, där den stått sedan 1974.

David von Schinkel, som tillsammans med sin pappa Carl David von Schinkel har samlat på leksaker och serier i över 60 år. Det är alltså en privat samling, utan statligt stöd.

Ja, vi har kontrakt åtminstone fram till 2024, men vi hoppas såklart att vi får vara kvar ännu längre.

Lokalerna byggdes på slutet av 30-talet/början av 40-talet, som skyddsrum för militären. Lokalerna har använts som Torpedverkstad och kommunikationscentral, och under senare år även som extra utställningsyta för Världskulturmuseerna. För att läsa mer om vår fullständiga historia kan du klicka här.

Nej. Vi har förstått att det är alldeles för krångligt att hålla på med donationer, eftersom släktingar och anhöriga kan komma flera år senare och vilja ha leksaker tillbaka, eller anser att de inte visas upp ordentligt osv. Vill vi ha något så köper vi gärna loss det, om än för en symbolisk summa. Har ni något ni tror skulle vara av intresse för oss så skicka bilder till info@toymuseum.se.

Ja och nej. Det är inte hans leksaker, mer än mutoskopet i entrén och Karl-Alfred som en kan bryta arm med. Däremot har han hjälpt till mycket med information och faktan till våra informationsstationer.

Den samlingen är Leksaksmuseet, som gick ihop med Spårvägsmuseet 2004, och sedan 2018 huserar i Fisksätra tillsammans med Museet Hamn. Deras hemsida hittar du här: www.leksaksmuseet.se