Barnvänligt museum i Stockholm med lekytor för barn

Vanliga frågor

Vanliga frågor om leksaksmuseumet

Här har vi samlat några av de frågor vi brukar få på museet. Får du inte svar på din fråga här är du varmt välkommen att kontakta oss.

Har ni speciella priser för skolklasser som vill besöka leksaksmuseumet i Stockholm?

Ja! För klasser där barnen är under 2 år går alla barn in gratis, men pedagogerna betalar vanligt entrépris. Är barnen över 2 år betalar de 60:-/barn och e pedagog/5 barn går in gratis.

Vilken ålder passar museet för?

Alla åldrar! Men vi har märkt att barn mellan 3-10 år och pensionärer brukar ha allra roligast, men så små barn som 2-åringar har legat på golvet och skrikit att de aldrig vill gå hem. Tonåringarna har oftast främst varit intresserade av seriedelen.

Hur många objekt finns det på leksaksmuseumet?

I samlingen finns ca. 40.000 – 42.000 objekt. Det mesta finns här i berget, men en hel del finns kvar i lager så att vi kan bygga fler tillfälliga utställningar.

Hur stort är Stockholm Toy museum?

Vi har tillgång till 2500 m2 av Skeppsholmens underjordiska tunnlar.

Vart fanns alla leksaker innan det flyttades till museet i Bergrummet?

Fram till 2016 har leksakssamlingen visats på Tidö Slott utanför Västerås, där den stått sedan 1974.

Vem äger leksakssamlingen?

David von Schinkel, som tillsammans med sin pappa Carl David von Schinkel har samlat på leksaker och serier i över 60 år. Det är alltså en privat samling, utan statligt stöd.

Är Stockholm Toy museum en permanent utställning?

Ja, vi har kontrakt åtminstone fram till 2024, men vi hoppas såklart att vi får vara kvar ännu längre.

Vad var det i Bergrummet innan leksaksmuseumet flyttade dit?

Lokalerna byggdes i slutet av 30-talet/början av 40-talet som skyddsrum för militären. Lokalerna har använts som Torpedverkstad och kommunikationscentral, och under senare år även som extra utställningsyta för Världskulturmuseerna. För att läsa mer om vår fullständiga historia kan du klicka här.

Tar ni emot donationer?

Nej. Vi har förstått att det är alldeles för krångligt att hålla på med donationer, eftersom släktingar och anhöriga kan komma flera år senare och vilja ha leksakerna tillbaka, eller anser att de inte visas upp ordentligt etc. Vill vi ha något så köper vi gärna loss det, om än för en symbolisk summa. Har ni något ni tror skulle vara av intresse för oss så skicka bilder till info@toymuseum.se.

Har ni något med Peter Plunkty att göra?

Ja och nej. Det är inte hans leksaker, mer än mutoskopet i entrén och Karl-Alfret som en kan bryta arm med. Däremot har han hjälpt till mycket med information och fakta till våra informationsstationer.

Vad hände med leksakssamlingen på Mariatorget?

Den samlingen är Leksaksmuseet, som gick ihop med Spårvägsmuseet 2004, och sedan 2018 huserar i Fisksätra tillsammans med Museet Hamn. Deras hemsida hittar du här: www.leksaksmuseet.se

Boka din biljett redan i dag