Utställningen

Den unika leksakssamlingen, som visas här i Stockholm Toy Museum, Bergrummet, består av närmare
40 000 föremål vilket gör den till norra Europas största privatägda leksakssamling. Skeppsholmens underjordiska tunnlar, som en gång i tiden nyttjades av Sveriges militär, är nu hem till denna otroliga samling. De råa bergväggarna har vi behållit, som blir en häftig kontrast till den fantasifulla leken som omger vår samling. Här samsas orörda samlarobjekt med sönderälskade favoritprylar i en magisk miljö!

Leksakerna

Den äldsta leksaken som visas är några älskade dockor från 1400-talet, men här hittar du även rymdskepp, dockskåp, trampbilar, tennfigurer, Tintins alla fordon, Barbie, Disney och en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av kungligheter.
De flesta av våra leksaker är producerade i Tyskland, som innan andra världskriget var det ledande leksakstillverkande landet i Europa.

Namn som Märklin, Fleichmann, Steiff och Schleich finns naturligtvis representerade på Stockholm Toy Museum.
Här nedanför kan du se bilder på några av alla våra fantastiska leksaker! Allt visas upp i en spännande underjordisk miljö inspirerat av leksakerna själva. Vill du veta mer om hur Stockholm Toy Museum byggdes? Klicka här!

Serierna

Människor har kommunicerat med hjälp av bildkonst i alla tider, oavsett om det är genom hällristningar, oljemålningar, skisser på servetter eller serietidningar. Den moderna serien som vi känner till den idag uppstod under tidigt 1800-tal,
men blev riktigt populär först på 1930-talet, med seriefigurer som The Yellow Kid, Max and Moritz, och Sveriges egen Adamson.

Det som är så speciellt med seriesamlingen hos Stockholm Toy Museum är att du här kan se originalteckningar av mästare som Charles M Schulz och Don Rosa, jämte mer samtida talanger som Ellen Ekman, Ola Skogäng och Johan Wanloo. Dessutom har vi självklart en uppsjö av serietidningar från 1930-talet fram till idag att beundra och inspireras av.

Just nu

I höstens stora utställning Berömda Hästar får du lära dig allt om hästar från leksakernas och seriernas värld, samt om en fantastisk kvinna som red ensam från Stockholm hela vägen till Rom år 1929!

Arkiv

Här nere samlar vi alla tidigare utställningar och event som vi har ordnat. Har du förslag på en utställning du skulle vilja se i våra lokaler? Kontakta oss!