Frågor

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi får på Stockholm Toy Museum. Hittar du inte svaret på din fråga? Tryck här för att komma till vår kontaktsida.

F: Vad hände med samlingen på Mariatorget?
S: Den samlingen är Leksaksmuseet, som gick ihop med Spårvägsmuseet 2004, och sedan 2018 huserar i Fisksätra tillsammans med Museet Hamn. Deras hemsida hittar du här: www.leksaksmuseet.se

F: Har ni något med Peter Plunkty att göra?
S: Ja och nej. Det är inte hans leksaker, mer än mutoskopet i entrén och Karl-Alfred som en kan bryta arm med. Däremot har han hjälpt till mycket med information och faktan till våra informationsstationer.

F: Tar ni emot donationer?
S: Nej. Vi har förstått att det är alldeles för krångligt att hålla på med donationer, eftersom släktingar och anhöriga kan komma flera år senare och vilja ha leksaker tillbaka, eller anser att de inte visas upp ordentligt osv. Vill vi ha något så köper vi gärna loss det, om än för en symbolisk summa. Har ni något ni tror skulle vara av intresse för oss så skicka bilder till info@toymuseum.se.

F: Vad var det i Bergrummet förut?
S: Lokalerna byggdes på slutet av 30-talet/början av 40-talet, som skyddsrum för militären. Lokalerna har använts som Torpedverkstad och kommunikationscentral, och under senare år även som extra utställningsyta för Världskulturmuseerna. För att läsa mer om vår fullständiga historia kan du klicka här.

F: Är det en permanent utställning?
S: Ja, vi har kontrakt åtminstone fram till 2024, men vi hoppas såklart att vi får vara kvar ännu längre.

F: Vem äger det här?
S: David von Schinkel, som tillsammans med sin pappa Carl David von Schinkel har samlat på leksaker och serier i över 60 år. Det är alltså en privat samling, utan statligt stöd.

F: Vart fanns allt det här innan?
S: Fram tills 2016 har samlingen visats på Tidö Slott utanför Västerås, där den stått sedan 1974.

F: Hur stort är Stockholm Toy Museum?
S: Vi har tillgång till 2500 m2 av Skeppsholmens underjordiska tunnlar. Totalt finns det ca 4000 m2.

F: Hur många objekt finns det?
S: I samlingen finns ca 40.000-42.000 objekt. Det mesta finns här i berget, men en hel del finns kvar i lager, så vi kan bygga fler tillfälliga utställningar.

F: Vilken ålder passar det för?
S: Alla åldrar! Men vi har märkt att barn mellan 3-10 och pensionärer kanske tycker att det är allra roligast, men så små barn som 2-åringar har legat på golvet och skrikit att de aldrig vill gå hem. Tonåringarna har oftast främst varit intresserade av seriedelen.

F: Har ni speciella priser för skolklasser?
S: Ja! För klasser där barnen är under 4 år så går alla barn in gratis, men pedagogerna betalar vanligt entrépris. Är barnen över 4 år betalar de 50:-/barn, och 2 gratis pedagoger/ca 15 barn. Läs mer information här.
Ledsagare för barn/vuxna med särskilda behov går alltid in gratis.