Vi använder cookies på vår sida för att bättre kunna öka användarvänligheten
x
  • Leksakerna
  • Den unika leksakssamlingen, som visas här i Stockholm Toy Museum, Bergrummet, består av närmare 40 000 föremål vilket gör den till norra Europas största leksakssamling. Den äldsta leksaken som visas är några älskade dockor från 1400 talet, men här hittar du även rymdskepp, dockskåp, trampbilar, tennfigurer, Tintins alla fordon, Barbie, Disney och en helt unik avdelning med leksaker som ägts och lekts med av kungligheter.
  • Serierna
  • Människor har kommunicerat med hjälp av bildkonst i alla tider, oavsett om det är genom hällristningar, oljemålningar, skisser på servetter eller serietidningar. Den moderna serien som vi känner till den idag uppstod under tidigt 1800-tal, men blev riktigt populär först på 1930-talet, med seriefigurer som The Yellow Kid, Max and Moritz, och Sveriges egen Adamson. Det som är så speciellt med seriesamlingen hos Stockholm Toy Museum är att du här kan se originalteckningar av mästare som Charles M Schulz och Don Rosa, jämte mer samtida talanger som Ellen Ekman, Ola Skogäng och Johan Wanloo. Dessutom har vi självklart en uppsjö av serietidningar från 1930-talet fram till idag att beundra och inspireras av.
  • Om samlingen
  • Samlingen förvaltas och ägs av David von Schinkel som tagit över den efter sin far Carl-David von Schinkel. Ursprungligen visades leksakssamlingen på Tidö slott, Västerås, men flyttades till Stockholm och öppnades upp för allmänheten i det magiska Bergrummet den 2 september 2017. Med hjälp av ett fyrtiotal kreatörer, arkitekter, scenografer, attributmakare, dekormålare, skulptörer, smeder, uppfinnare, digitala konstruktörer, konstnärer, projektledare och administratörer är Stockholm Toy Museum en upplevelse i sig.